Vincent Van Peteghem

Vincent Van Peteghem (°1980) was voorzitter van JONGCD&V regio Gent en JONGCD&V Oost-Vlaanderen. Vandaag is hij Federaal Volksvertegenwoordiger en fractieleider in De Pinte.

Welke acteur mag je leven vereeuwigen?
Nog niet echt over nagedacht. De voorwaarden voor de castingbureaus zijn wel duidelijk: twee meter, licht kalend, enthousiast, en met een lichte Gentse tongval.

Stel: je bent geen politicus. Welke vakman is er aan jou verloren gegaan?
Ik heb de afgelopen jaren vooral ondervonden welke vakmannen er niét aan mij verloren zijn gegaan: topsporter, muzikant, kok... lesgeven doe ik ongelofelijk graag, dus dat zal ik altijd met veel plezier blijven doen!

Op welke manier heeft de ervaring uit de jongerenpolitiek je geholpen bij je politieke carrière?
Politiek heb ik met de paplepel meegekregen, met mijn vader die lokaal heel actief was. Door mij in JONGCD&V te engageren kreeg dat engagement verder vorm en kleur. Je leert veel mensen kennen, je ondervindt aan den lijve het doen en laten van de politiek, en je beseft dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar met al het enthousiasme dat er bij de jongeren hangt, zet je vanzelf grote stappen vooruit.

Wat is het meest beklijvende moment uit je jongerencarrière?
De congressen, de JONGCD&V-feestjes, de verkiezingscampagnes… er zijn veel beklijvende en leuke momenten. Maar één van de meest legendarische herinneringen is ongetwijfeld het jongerencongres en de JONGCD&V-BBQ die we in 2005 naar De Pinte hebben gehaald. Het begon allemaal rustig, maar eindigde in een grote groep JONGCD&V’ers die in open lucht mee gingen dansen en feesten op een wijkfeest in de buurt.

Op welke verwezenlijking ben je het meest fier?
Het feit dat ik nu in de Kamer zit, maakt me best fier. Na vele jaren achter de schermen meegeholpen en meegedraaid te hebben, voelt dit als een mooie bekroning. Hopelijk ben ik over een paar jaar ook fier op wat ik in de Kamer zal hebben kunnen realiseren.

Waar heb je vandaag spijt van?
Ik heb vandaag maar van weinig dingen spijt. Hopelijk krijg ik daar morgen geen spijt van…

Wie is de meest inspirerende persoon die je recent hebt ontmoet?
Ik hou nogal van het theatrale in het politieke debat. Vandaar dat ik enorm kan genieten van de tussenkomsten van bv. een Raoul Hedebouw. Niet dat hij mij ideologisch inspireert, maar de manier waarop hij het debat aangaat spreekt me enorm sterk aan.

Je mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kies je en waarom?
Mijn vrouw Evelyn zou ongetwijfeld blij zijn mocht ik eens beseffen hoeveel ze in de weekends alleen thuis zit en dat het niet altijd gemakkelijk samenleven is met een politieker!

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be