Tom Dehaene

Tom Dehaene (°1969) was vijf jaar voorzitter van JONGCD&V Zemst, acht jaar Vlaams Parlementslid en is sinds 2012 gedeputeerde in Vlaams-Brabant.

Welke auteur of acteur mag je leven vereeuwigen?
Kürt Rogiers. Ik ken Kürt sinds onze deelname aan het TV-programma ‘Fear Factor’ en waardeer hem enorm. Hij is een geweldige gast en speelt zijn rollen steeds met veel overgave. Een man naar mijn hart.


Stel: je bent geen politicus. Welke vakman is er aan jou verloren gegaan?
Wellicht zou ik mijn carrière verder gezet hebben in de financiële diensten van grotere bedrijven. Daar heb ik, voor mijn overstap naar het Vlaams Parlement, 14 jaar gewerkt en veel voldoening uit gehaald. Maar als ik mag dromen, zou ik het liefst iets met wijnen doen. 

Op welke manier heeft de ervaring uit de jongerenpolitiek je geholpen bij je politieke carrière?
Dat je ongelooflijk kunt wegen op een dossier als je goed voorbereid bent. Kennis is macht! Maar vooral: 'Samen sterk'! Ik heb steeds het geluk gehad om met een toffe, sterke, groep jongeren aan politiek te doen. Samen hebben we veel geleerd, veel verwezenlijkt en veel plezier gemaakt.

Wat is het meest beklijvende moment uit je jongerencarrière?
Het moment dat we de verkiezingsresultaten binnenkregen van de verkiezingen van 2000. Ik had als lokale jongerenvoorzitter bekomen dat er verschillende jongeren op goede strijdplaatsen stonden op de lijst. We zijn er in geslaagd om met drie jongeren in de top-5 van de voorkeurstemmen te geraken en zijn daardoor alle drie opgenomen in het schepencollege. De volgende jaren hebben we kunnen wegen op het beleid van de gemeente Zemst.

Op welke verwezenlijking ben je het meest fier?
Moeilijk om er eentje uit te pikken. Ik ben fier dat ik mee heb mogen schrijven aan het decreet kinderopvang. Trots dat we de maatregelen om de legionellabacterie te bestrijden hebben kunnen afzwakken en de sportclubs daardoor duizenden euro's hebben kunnen doen besparen (want ze schoten met een kanon op een mug). Blij dat ik als OCMW-voorzitter mensen heb kunnen helpen, tweede kansen heb kunnen geven. Vandaag trek en sleur ik aan de fietssnelwegen. Elke meter extra die we realiseren, maakt me blij. Geen grootse zaken, maar ze geven/gaven mij wel voldoening.

Waar heb je vandaag spijt van?
Soms denk ik dat ik te snel gestopt ben met studeren, maar misschien haal ik dat later nog wel in!

Wie is de meest inspirerende persoon die je recent hebt ontmoet?
Alle mensen die met passie voor hun vak door het leven gaan, inspireren mij.

Je mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kies je en waarom?
Donald Trump. Zodat ik kan aankondigen dat het allemaal voor de grap was en dat ik helemaal geen president wil worden.

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

[email protected]

jongcdenv.be