Servais Verherstraeten

Servais Verherstraeten is oud-Staatssecretaris voor Staatehervorming en fractieleider in de Kamer.

Welke auteur of acteur mag uw leven vereeuwigen?
Ik heb zeker geen ambities om vereeuwigd te worden. De imitaties van Guga Baul zijn ondertussen legendarisch. Als er iemand mij ooit wil vereeuwigen, mag er zeker gelachen volgen.

 

Stel: u bent geen politicus. Welke vakman is er aan u verloren gegaan?
Ik vermoed geen enkele. Handenarbeid is niet mijn sterkste kant. Loodgieterij of schrijnwerkerij zou niet aan mij besteed zijn.
Ik ben wel altijd mijn vak van advocaat blijven beoefenen (behoudens de tijd dat ik staatssecretaris was). Het is goed dat je buiten de politiek nog wat anders om handen hebt.

 

Op welke manier kan ervaring uit lokale politiek helpen bij het federale beleidsniveau?
Op elke mogelijke manier: de dorpsstraat is niet minder belangrijk dan de wetstraat. Je houdt een vinger aan de pols in verband met enkele lokale dossiers, die je kunnen helpen in Brussel. Ook het uitbouwen van een sterk lokaal netwerk is ontzettend belangrijk om de stap naar het federale niveau te zetten. Het is ook erg direct: het leert je incasseringsvermogen vormen.

 

Wat is het meest beklijvende moment uit uw jongerencarrière?
Als lokaal jongerenvoorzitter werd ik destijds als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen naar voor geduwd. Prompt haalden we een zetel meer en was het herstel van de toenmalige CD&V in mijn gemeente Mol ingezet. Wij zijn toen herstart met een hele nieuwe generatie.

 

Op welke verwezenlijking bent u het meest fier?
Lokaal : elektrificatie van de spoorlijn Mol-Herentals, het inleggen van een studententrein vanuit de Kempen naar Leuven, de toeristentrein naar de kust.
Federaal: de zesde staatshervorming, samen met Wouter.

 

Waar heeft u vandaag spijt van?
Soms zou je dingen anders gedaan hebben met de kennis, die je nu hebt maar spijt mag je niet hebben. Je moet altijd toekomstgericht denken en met je kennis van verleden en heden in het achterhoofd moet vooruit kijken het levensmotto zijn.

 

Wie is de meest inspirerende persoon die u het afgelopen jaar heeft leren kennen?
Ik kan genieten van het talent van de jonge generatie in het algemeen. Dat had ik op mijn kabinet, dat heb ik nu in de fractie opnieuw. Het is altijd tof om met jonge, enthousiaste mensen samen te werken.

 

U mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kiest u en waarom?
Je moet altijd jezelf zijn. Er zijn al anderen genoeg. 

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be