Sarah Claerhout

Sarah Claerhout (°1977) is volksvertegenwoordiger in de Kamer voor CD&V.

Welke auteur of acteur mag uw leven vereeuwigen?
Ik hou van de verbeelding van Vikram Chandra, de auteur van ‘Red Earth and Pouring Rain’. Zijn meeslepende, Aziatische verhaalstructuur met verhalen in verhalen in verhalen… zijn een mooie manier om de complexiteit van leven en beslissingen proberen te benaderen.

Stel: u bent geen politicus. Welke vakvrouw is er aan u verloren gegaan?
Ik zou met plezier lesgeven aan jongeren.

Op welke manier heeft ervaring uit jongerenpolitiek u geholpen bij het federale beleidsniveau?
Uit mijn engagement als lokale, ‘jonge’ voorzitter heb ik geleerd dat vrienden zijn in de politiek niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk is. Ook op federaal niveau moeten we erin slagen om politiek voluit samen te werken en in groep realisaties te boeken. Dat vraagt vertrouwen, ook in moeilijke omstandigheden. Een oude politieke cultuur waarin intern iedereen vecht voor het individuele succesje is passé.

Wat is het meest beklijvende moment uit uw jongerencarrière?
Het raakte me enorm toen iemand tijdens een bezoek aan Palestina me zei “we believe more in Europe than Europe believes in itself.” Het schudde me wakker. Er wordt gerekend op Europa om een oplossing uit te werken voor de situatie in het Midden-Oosten. We moeten die verantwoordelijkheid ook opnemen.

Op welke verwezenlijking bent u het meest fier?
Op een gemeenschappelijke verwezenlijking van de hele groep in Gent: dankzij het groeiende vertrouwen werken we mee aan de uitbouw van een 21ste eeuwse christendemocratie.

Waar heeft u vandaag spijt van?
Dat het zo veel tijd vraagt om wijzer te worden in het leven en dat ik zo veel tijd verlies op dit punt.

Wie is de meest inspirerende persoon die u het afgelopen jaar heeft ontmoet?
De meest inspirerende persoon sinds jaar en dag is voor mij Prof. Balagangadhara van de Universiteit Gent. Vooral omdat hij over alles kan nadenken en inspirerende en redelijke argumentaties uitwerkt. Hij is zo iemand die je altijd wakker schudt, zoals Socrates deed.

U mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kiest u en waarom?
Ik zou wel een dag in de huid willen kruipen van Ban Ki-Moon. Zo’n immense verantwoordelijkheid, hoe ervaar je dat? Hoe redeneer je om de juiste beslissing te nemen en de gepaste woorden te gebruiken?

Foto: © Maîtrise 

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be