Marylin Neven

Marilyn Neven, 36 jaar, Nationaal Bureaulid van 2007 tot 2011. Vandaag gemeenteraadslid in Lanaken en project manager op de vertegenwoordiging van International IDEA bij de EU.

Welke auteur of actrice mag je leven vereeuwigen?
Ik heb veel bewondering voor Sidse Babett Knudsen, de indrukwekkende Statsminister Birgitte Nyborg in Borgen. Als er veel drama aan te pas komt, dan misschien nog beter Michelle Jenner, die Isabella van Castilië meeslepend vertolkt in de Spaanse serie Isabel.  

Stel: je bent geen politica. Welke vakvrouw is er aan jou verloren gegaan?
Als ik tijd voor mezelf heb vind ik het ontspannend om talen te oefenen. Full time zou wat veel zijn, maar jobs waarbij talenkennis en interactie met mensen centraal staan spreken mij alleszins aan.

Op welke manier heeft de ervaring uit de jongerenpolitiek je geholpen bij je politieke carrière?
Niet enkel problemen vaststellen, maar ook oplossingen durven formuleren leer je in de jongerenpolitiek beter dan waar ook. En wat ik er ook geleerd heb: als je iets wil bereiken, moet je ervoor knokken: don’t take anything for granted!

Wat is het meest beklijvende moment uit je jongerencarrière?
Toen ik nationaal ondervoorzitster van JONGCD&V was, stemden de jongeren op een CD&V-congres tegen de regeringsdeelname van onze partij. Wij waren ervan overtuigd dat dit het beste was voor de partij en daarvoor moest ik uiteraard opkomen in het debat. We haalden het niet, maar het was een erg bewogen dag.

Op welke verwezenlijking ben je het meest fier?
Na mijn start in het Nationaal Bureau als gecoöpteerd lid werd ik bij de verkiezingen twee jaar later de eerste verkozene, waardoor ik nationaal ondervoorzitter werd. Dat was een emotioneel moment. Ik ben ook wel fier op mijn werk voor International IDEA, dat me toelaat om mijn kennis en ervaringen te bundelen. Uit mijn kabinetsperiode blijft het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie me het meest bij.

Waar heb je vandaag spijt van?
Ik kijk steeds vooruit in plaats van achteruit! Maar twee ambities kon ik (nog) niet waarmaken: de leiding nemen binnen JONGCD&V en ik wil ooit als Europees parlementslid de EU verbeteren, en hip maken.

Wie is de meest inspirerende persoon die je recent hebt ontmoet?
In het kader van mijn werk ontmoette ik vorig jaar Frederik Willem de Klerk, die als toenmalig President de apartheid mee afschafte en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde. Tot op vandaag is hij een gepassioneerde voorvechter van de democratie.

Je mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kies je en waarom?
Jean-Claude Juncker, omdat de Europese Commissie veel potentieel heeft. Maar ook Hillary Clinton of Angela Merkel: ik heb respect voor de manier waarop deze sterke wereldleidsters omgaan met macht en verantwoordelijkheid. 

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be