Joris Poschet

Joris Poschet (°1983) is volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement.

Welke auteur of acteur mag uw leven vereeuwigen?
Erwin Mortier mag een scenario schrijven, met Matthias Schoenaerts als acteur.

 

Stel: u bent geen politicus. Welke vakman is er aan u verloren gegaan?
In het middelbaar droomde ik ervan in de diplomatie te gaan. Dat is uiteraard geen 'stielman' in de zin van traditionele ambachten, maar ik denk dat ik dit graag en goed zou doen.

 

Op welke manier heeft de ervaring uit jongerenpolitiek u geholpen bij uw politieke carrière?
Bij JONGCD&V leer je discussiëren, naar elkaar luisteren, acties op poten zetten en vooral ook samen plezier maken. Het zijn vaardigheden die elke dag van pas komen bij mijn werk binnen en buiten het parlement.

 

Wat is het meest beklijvende moment uit uw jongerencarrière?
De persvoorstelling van de 35 jongerenkandidaten uit Brussel. Er hing een ongelooflijke vibe, die aantoont dat CD&V jongeren echt aanspreekt, zeker ook in Brussel.

 

Op welke verwezenlijking bent u het meest fier?
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heb ik samen met andere CD&V'ers een intensieve campagne gevoerd, waardoor we sterk scoorden en een vijfde zetel binnen haalden voor de lokale kartellijst. Daardoor konden we een einde maken aan 36 jaar FDF-burgemeesters in mijn toenmalige gemeente.

 

Waar heeft u vandaag spijt van?
Ik had gerust wat meer mogen durven in het middelbaar en aan de unief. Zo werd ik gevraagd om preses te worden van onze studentenkring Eoos, maar voelde me comfortabeler als vice-preses. Gelukkig heb ik nadien ingezien dat ik ook als kapitein van een schip een goede job kan doen.

 

Wie is de meest inspirerende persoon die u recent heeft ontmoet?
Hugo Weckx. De man is 80 jaar, nog bijzonder helder van geest en stelt zich nog altijd ten dienste van een warme samenleving. Hij was zeven jaar minister en 20 jaar parlementslid en bleef de hele tijd de eenvoud zelve, mét een genuanceerd en rechtlijnig discours. Un grand monsieur!

 

U mag voor één dag in de huid van iemand anders kruipen. Wie kiest u en waarom?
Barack Obama. Ik zou echt willen weten hoever de realiteit van de fictie als mediaberichten, films en tv-series ligt. Allicht is de werkelijkheid ontnuchterend veel banaler dan we denken.

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be