Jong geweld in het (jeugd)parlement

Door politiek gepassioneerde jongeren namen het Vlaams Parlement voor enkele dagen over in de herfstvakantie. Wat deden ze daar eigenlijk?

Van zondag 29 oktober tot woensdag 1 november verzamelden een kleine honderd jongeren zich in Brussel. Ze wisten misschien niet allemaal 100% waar ze zich aan konden verwachten, maar toch hadden ze iets gemeenschappelijk. Er was bij iedereen een politieke interesse. Dit kon gaan van houders van een partijkaart, tot jongeren die graag in de krant doorbladeren naar het politieke nieuws.

Hun liefde – of passie? – voor politiek bracht hen samen, en samen zouden zij dan ook deelnemen aan het Vlaams Jeugdparlement. Een parlementaire simulatie met als doel (Vlaamse) jongeren te laten kennismaken met de werking van het Vlaams Parlement en de totstandkoming van decreten. Bekijk het als een scoutskamp, maar dan beter gekleed. Je verschijnt immers niet in korte broek in ’t halfrond!

Onder die deelnemers zaten ook enkele specimens die men onder de categorie ‘tsjeef’ kon indelen. Zij kropen, net als de andere deelnemers, in de huid van een volksvertegenwoordiger en kozen een fractie, gelinkt aan een ideologie. Om een band met bestaande politieke partijen te vermijden, werd dit jaar gekozen om de fractienamen uit het Game of Thrones-universum te kiezen. De christendemocratische fractie, Valyria geheten, had als fractieleiding trouwens twee JONGCD&V’ers: Ruben Geleyns uit Leuven en Laura Schurmans uit Kortenaken. Zij mochten de christendemocratische volksvertegenwoordigers leiden (naar de overwinning) en coachen (naar het beste van zichzelf). Onder hun deelnemers bevonden zich JONGCD&V’ers, maar ook ‘real life’-socialisten die eens wilde proeven van de christendemocratie.

Samenwerken en vooral veel/hard werken

"Ikzelf ging buiten met opgeheven hoofd en met de drang om volgend jaar teug mijn stem te laten weerklinken in dit Vlaams Jeugdparlement!" - Dennis De Poorter

Na de kennismaking tussen deelnemers en met de decreetsontwerpen, over de thema’s Wonen, Werk, Mobiliteit en Welzijn, was het tijd voor het echte werk. Elke fractie vaardigde jeugdparlementsleden af naar de verschillende commissies om daar zoveel mogelijk hun (ideologische) stempel te drukken op de decreetsontwerpen.

Dennis De Poorter, christendemocratisch volksvertegenwoordiger in de commissie Mobiliteit, geeft je alvast een inkijk in hoe hij dit mocht ervaren. “Het Vlaams Jeugdparlement was ongelooflijk! Een ongekende ervaring! Als parlementair in deze simulatie leerde ik ongelofelijk veel bij. Onder andere hoe je als een goed CD&V’er probeert te zoeken naar de gulden middenweg. Wat niet altijd simpel bleek te zijn tijdens de commissievergaderingen. Door samen met de collega’s constructief samen te werken tot in de late uurtjes was het eindresultaat een pareltje. Politiek is een spel van geven en nemen. Ikzelf ging buiten met opgeheven hoofd en met de drang om volgend jaar teug mijn stem te laten weerklinken in dit Vlaams Jeugdparlement!”

Laurien Coenen is lid van de raad van bestuur van de vzw Vlaams Jeugd Parlement, de organiserende organisatie. Ook zij nam deel, en dit keer als voorzitter van een commissie.

“Als commissievoorzitter en bestuurslid volg je de debatten wat meer vanop een afstand. Je spreekt om de orde te bewaren en commissieleden de kans te geven om zich tegenover het decreetsontwerp en elkaar uit te spreken. Je luistert naar de spitsvondigheid waarmee oneliners worden afgevuurd en het jeugdig enthousiasme waarmee betogen worden afgestoken. Het jeukte desondanks meermaals om mezelf in het debat te storten en mijn fractiegenoten inhoudelijk bij te staan. Dat is dan de aard van het beestje met een politieke kleur, neem ik aan?!

Anderzijds biedt die voorzittersstoel de uitgelezen kans om deelnemers vanuit een semi-neutrale positie te observeren. De kans om hen te zien groeien doorheen een simulatie van stille en veeleer terughoudende deelnemers tot mondige en vurige voorvechters van hun fractiekleuren. Jongeren zichzelf zien ontdekken en ontplooien gedurende vier dagen simulatie: dat maakt ons project het vele voorbereidende werk voor de volle 100% waard.”

Work hard, play hard

Dat het een intens aantal dagen is en er van slapen niet veel in huis komt, kan Stefanie Geeraerts alleen maar beamen.

Het waren zeer boeiende debatten met af en toe een leuke kwinkslag en vooral bij Lannister, beter gekend als de liberalen, mocht het niets kosten, want “wie gaat dat betalen?”. Tijdens de tweede commissievergadering vloog een lid van het extreemrechtse Greyjoy zelfs buiten. Maar na een dag vol discussie stopte het niet. Zelfs tijdens een etentje buiten de hostel werd er tussen pot en pint vurig verder gediscussieerd. ‘s Avonds volgde er altijd een fractievergadering waar iedereen zijn zegje kon doen, van partijdictatuur was bij ons zeker geen sprake. De laatste avond kon er dan volop onderhandeld worden. Een hele avond probeerde we met onze commissie de oudercompensatie erdoor te krijgen. Want het gezin is natuurlijk de hoeksteen van onze samenleving! Quotes van Lannister zoals “dit brengt de vrouw weer terug aan haard” of “dit is een verdoken huwelijksquotiënt” waren raak, maar toch kwam ons voorstel uiteindelijk in het decreet.

Tijdens de plenaire zitting werd alles overgelopen, waren er hevige debatten, en er scheurde zich zelfs een fractie af. In ’t kort: het waren zeer leuke vier dagen, waar vooral de dagen lang waren maar de nachten o zo kort! Naast al dat onderhandelen was er gelukkig ook steeds plaats voor een drankje of twee. Ook de sfeer was uitermate goed!  En ja, wat zitten die zetels toch goed in het Vlaams Parlement!”

"Jongeren zichzelf zien ontdekken en ontplooien gedurende vier dagen simulatie: dat maakt ons project het vele voorbereidende werk voor de volle 100% waard" - Laurien Coenen

Tsjeven for the win

Uiteindelijk was er maar één conclusie: de christendemocratische fractie had VJP 2017 overduidelijk gewonnen. De christendemocratische stempel was duidelijk zichtbaar bij elk decreet en de deelnemers zullen het geweten hebben: christendemocratie is the way to go! Eat, sleep, tsjeef, repeat!

Zelf goesting gekregen in een deelname aan een parlementaire simulatie? Voor het volgende Vlaams Jeugdparlement ga je moeten wachten tot de herfstvakantie van 2018. En wie weet… Misschien mag jij jouw ervaring eens komen uitleggen aan Radikaal!

Ruben Geleyns

JONGCD&V Leuven & redacteur Radikaal

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

radikaal@jongcdenv.be

jongcdenv.be