De werkgroep Internationaal
De start van het nieuwe academisch jaar is het ideale moment voor de Werkgroep Internationaal om de balans op te maken van de afgelopen maanden, maar ook om vooruit te kijken.
Terugblik
In mei kwam professor Dries Lesage (UGent) spreken in ‘De Turkse (interne) politiek: Perceptie vs. Realiteit?’. Heel wat gevoelige, controversiële thema’s kwamen aan bod. Professor Lesage slaagde die bewuste avond alvast in zijn doel, namelijk ons zin voor nuance bijbrengen door de Turkse actualiteit in een historisch perspectief te plaatsen. Als we iets konden onthouden na deze boeiende debatavond, is het wel dat in Turkije de zaken lang niet altijd zijn wat ze lijken. Er bestaan immers ook heel wat grijze zones. Kort daarna kwam dan de mislukte staatsgreep... en bleek de conclusie van onze debatavond nog eens een pijnlijke waarheid.
Ook in mei vond in het Europees Parlement in Straatsburg een bijeenkomst plaats van 7500 jongeren uit heel Europa voor het European Youth Event. Onder het motto ‘Together we can make a change’, werden heel wat voorstellen uitgewerkt. De vijftig meest impactvolle ideeën werden in september overhandigd aan alle europarlementsleden. De Werkgroep Internationaal mocht er aanwezig zijn met een mooie delegatie en werkte rond thema’s als ‘Youth unemployment: down to zero?’ met Marianne Thyssen, of volgde nog kleppers van formaat als ‘Lobbying for beginners’ of ‘EU-Russia relations’. Er was gelukkig ook tijd voor een ontspannende avond met MEP en oud JONGCD&V-voorzitter Tom Vandenkendelaere. Een volledig verslag van dit geweldige weekend kan je terugvinden op de website van JONGCD&V.
In juni beheersten twee thema’s de actualiteit in Europa: het Europees Kampioenschap voetbal en het Brexit-referendum. De Werkgroep Internationaal gooide zich, samen met de Young European Federalists Brussels, op het tweede onderwerp en werkte een debatavond ‘Brexit. To be or not to be?’ uit. Sprekers waren Peter Robberecht (Belgisch diplomaat en Brexit-expert) en Benjamin Bodson (UCL), die elk vanuit hun eigen invalshoek de thematiek kwamen belichten. Met succes: we mochten meer dan veertig jonge geïnteresseerden verwelkomen en kunnen spreken van een geslaagd evenement. Kort na ons evenement gebeurde dan toch nog het ondenkbare: het Verenigd Koninkrijk stemde ‘Leave’, waarna een periode van grote onzekerheid aanbrak. Zo erg dat niemand nu nog lijkt te weten hoe het verder moet...
Ondanks deze donkere noot in de geschiedenis van de Europese Unie, was de maand juni ook een maand vol festiviteiten: de EVP bestond 40 jaar en nodigde een delegatie van JONGCD&V en CD&V uit op haar grote bijeenkomst in Luxemburg. We gingen hier natuurlijk graag op in (selfie met Merkel: check!) en bedanken ineens ook graag onze moederpartij omdat we er met zo’n grote groep jongeren mochten aanwezig zijn. Ook de busrit met Herman Van Rompuy was een voltreffer.
Enkele teasers
Niet te missen dit najaar, zijn ongetwijfelde de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 8 november. Haalt het establishment het van het populisme of moeten we, net zoals bij het Brexit-referendum, terecht vrezen voor een scenario van terugplooiing? Hoe zullen de relaties tussen de VS en de EU evolueren onder de nieuwe Amerikaanse president? Kan er nog sprake zijn van een TTIP-akkoord of zelfs van een samenwerking binnen de NAVO? Hier ligt duidelijk heel wat voer voor debat...
Verder staat in het najaar ook nog de Presidents Council van YEPP in Wenen op het programma. Onze voorzitter Wim zal hier onder meer de unieke kans krijgen om in gesprek te gaan met Sebastian Kurz, ÖVP’er en op zijn 27ste tegelijk jongste Minister van Buitenlandse Zaken ooit in Oostenrijk.
Wij leggen intussen de laatste hand aan al deze activiteiten en hopen jullie binnenkort te mogen verwelkomen!