Camino: Karen Kennes

Karen Kennes, 17 jaar, kennen de meesten vooral via de achternaam, als dochter van Vlaams Parlementslid en burgemeester van Kasterlee Ward Kennes. In juni rondde ze haar middelbare studies af. Tijdens een sabbatjaar wil ze de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella doen, maar ook in Berlijn Duits en Duitse cultuur studeren en nog een aantal maanden vrijwilligerswerk doen met vluchtelingen of weeskinderen.

1 juli 2016 is een dag die ik niet meer zal vergeten. Nog nooit keek ik zo uit naar het begin van de vakantie. Toch was het met een klein hartje en een hoofd vol vragen dat ik in Kasterlee vertrok met mijn stapschoenen en een rugzak van 10 kilo, op weg naar Santiago de Compostela. Bij het vertrek lag mijn eindbestemming z’n 2450 km verwijderd en ik plande z’n drie en een halve maand onderweg te zijn. Mijn thuis als vertrekpunt en de kathedraal in Santiago als einddoel. Uiteindelijk heb ik die kathedraal (nog) niet voor me zien opdoemen. Na twee maanden stappen, moest ik vervroegd terugkeren met een overbelaste heup. Teleurstelling en verdriet speelden me parten, maar toch overheersten gevoelens van trots en dankbaarheid.

Trots omdat ik toch twee derde van mijn traject heb afgelegd en dankbaarheid voor de wonderlijke ervaring die de Camino reeds voor mij is geweest. Onderweg maak je deel uit van een soort mini-samenleving, waar verbondenheid het sleutelwoord is. Niet de verbondenheid die ik van daarvoor kende op basis van een nationaliteit, leeftijd, idee of afkomst die je deelt, wel een verbondenheid omdat je allemaal samen op weg bent en hetzelfde doel voor ogen hebt. Toch is het niet het einddoel: de pracht en praal van de kathedraal in Santiago of het aantal kilometers die je aflegt die van belang zijn, wel de stukjes Camino die je met een ander deelt.  Het zijn je voorgangers en medepelgrims, de gastvrije hospitaliers, en natuurlijk ook de steun van thuis die de Camino een heel bijzondere ervaring maken. Hoewel ik alleen ben vertrokken en de eerste twee weken met eenzaamheid werd geconfronteerd, leerde ik dat je onderweg nooit alleen bent. Elke keer staat er weer iemand voor je klaar. Het enige wat je daarvoor moet doen, is dat jezelf openstellen voor de ander en je noden durven delen. Om dat te kunnen, is er vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf en in de ander. Een proces waar je al gaande in leert. Onderweg ben ik dichter naar mezelf toegegroeid en heb ik steeds opnieuw ervaren meer te kunnen dan ik bij aanvang dacht.

“Taalbarrières blijken uitvindsels van de mens en vriendschappen hebben niet meer dan één avond in elkaars gezelschap nodig om te ontstaan”

Het grootste cadeau dat de Camino me geschonken heeft, is dan ook een groter vertrouwen in mezelf en in de wereld waarin we leven.  Thuis word je overrompeld met alles wat er misloopt in de wereld en met problemen die onoplosbaar lijken.  Op de Camino word je ’s avonds opgevangen in een sfeer van authenticiteit, zorgzaamheid en vertrouwen. Je deelt je eten en spullen met elkaar, deelt je mooiste en zwaarste momenten van de dag en plant samen vooruit.  Je bent altijd vrij om alleen verder te gaan, maar wordt ook steeds opnieuw uitgenodigd om de volgende dag samen op stap te gaan. Taalbarrières blijken uitvindsels van de mens en vriendschappen hebben niet meer dan één avond in elkaars gezelschap nodig om te ontstaan. Naast alle fijne ontmoetingen met vreemden, heb ik ook het wonder dat familie heet bewust mogen ervaren. De onvoorwaardelijke steun en liefde die ik van thuis kreeg, waren onbetaalbaar. De stukken die mijn broer, zussen en ouders mee zijn komen stappen zijn herinneringen geworden die ik in mijn verdere leven wil koesteren. De Camino is een tussenperiode in het leven waarin je op weg gaat naar de essentie van het (samen)leven. Wat je op je pad tegenkomt en leert, neem je mee terug naar huis. Zoals zuster Maria Whitsum het ooit mooi verwoordde: “Blessed are you pilgrim, because you have discovered that the authentic ‘Camino’ begins when it is completed.”

Buen Camino!

Karen Kennes

JONGCD&V Kasterlee

Over Radikaal

JONGCD&V is de jongerenorganisatie van CD&V. Het is een autonome denktank waar jongeren door middel van discussies met mensen en organisaties op zoek gaan naar nieuwe ideeën. Ze formuleert antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en de toekomst. JONGCD&V ondersteunt jongeren in hun politiek engagement. JONGCD&V wil op nationaal, provinciaal, regionaal en plaatselijk vlak bijdragen tot politieke vorming, kritische opstelling en een maatschappelijke jongerenwerking.


Radikaal is het nieuws- en opinieplatform van JONGCD&V. De publicatie, die debuteerde in oktober 1969, brengt op geregelde tijdstippen actualiteit, duiding en nieuws uit de beweging voor het grote publiek.

Neem contact op met

Wetstraat 89 1040 Brussel

[email protected]

jongcdenv.be